Керамічні брекет-системи: переваги, особливості встановлення та догляду

Красива сяюча посмішка — це не мрія, а реальність завдяки сучасній медицині. Якщо у вас нерівний зубний ряд, аномалії розташування зубів чи неправильний прикус, не слід засмучуватись. Скориставшись брекет-системою, ви зможете вже через 1.5-2 роки отримати сяючу здорову посмішку та  ідеально рівні зуби.

На даний час є кілька видів брекетів. Керамічні серед них є найпопулярнішими ,завдяки своєму природному білому кольору. Вони виготовляються з кераміки на основі оксиду алюмінію і практично непомітні на зубному ряді. До того ж слід зазначити, що зі слів пацієнтів звикання до них проходить значно швидше та простіше 

Особливості встановлення керамічних брекетів

Будова керамічних брекетів, як ми вже зазначали вище, досить проста. Вони складаються з керамічних пластин та металевої дуги. 

Керамічна брекет-система може бути лігатурною або безлігатурною. У першому випадку конструкція має спеціальні лігатури. Їх основне призначення — прикріпити дугу до брекетів

Безлігатурні системи мають спеціальні замки, які дозволяють легко і швидко змінювати положення дуги. Тип системи підбирає лікар, залежно від особливостей викривлення зубів.

Першим етапом до встановлення таких конструкцій буде консультація у лікаря-ортодонта та ретельна діагностика. Після складання плану лікування пацієнту проводять санацію ротової порожнини (видалення зубного каменю, лікування всіх вогнищ запалення і карієсу)  Весь процес  встановлення  брекет-системи займає біля години . Спочатку зуби ретельно очищаються від забруднень . Потім на них наноситься спеціальний гель (клей),засвічують фотополімерною лампою . Тоді фіксація кожного брекета до поверхні зуба за допомогою адгезиву світлового твердіння.Після цього в замочки брекетів встановлюється металева дуга та закріплюється з допомогою спеціальних лігатур, які бувають різних кольорів.

Переваги та недоліки керамічних брекетів

Перед тим, як зважитися на встановлення такої брекет-системи, необхідно докорінно вивчити її позитивні та негативні сторони. До переваг керамічних брекетів відносять:

  • зовнішня естетичність (практично не помітні на зубах);
  • зручність використання;
  • надійність;
  • мінімальний рівень травматизму (кераміка не травмує м’які тканини ротової порожнини).

Така брекет-система не поступається металевій у своїй ефективності на надійності.

До недоліків керамічних брекетів належать:

  • відносна крихкість матеріалу (під час неправильного догляду керамічна пластина може розбитися);
  • висока ціна;

Слід зазначити, що під час правильного догляду за керамічними брекетами з описаними вище недоліками зовсім нескладно впоратися.

Особливості піклування за брекетами з кераміки

Якогось особливого догляду дана система не потребує. Однак існує ряд правил і рекомендацій по догляду за брекетами та зубами. Необхідно пам’ятати, що чистити зуби та міжзубні проміжки необхідно після кожного прийому їжі , оскільки рештки їжі, що скупчуються між брекетами та зубами викликають каріозні ураження. 

Догляд за брекетами здійснюється за допомогою спеціального набору. Для цього вам знадобляться:

  1. спеціальна монопучкова зубна щітка або щітка з V-подібний розрізом  на щетині для чищення зубного ряду з брекетами;
  2. йоршики - щіточки для очищення міжзубних проміжків та деталів брекетів;
  3. зубна нитка (суперфлос); 
  4.  ополіскувач( універсальний засіб , коли немає змоги почистити зуби після вживання їжі);
  5. ірригатор (при потребі).

Рекомендовано обмежити прийом жорсткої, липкої та твердої їжі, яка може нашкодити зубам чи пошкодити елементи брекет-системи.

Якщо ви помітили будь-яку несправність у вашій керамічній брекет-системі, або у вас почали виникати больові відчуття під час її носіння, вам необхідно не гаяти часу і звернутися до ортодонта. Також лікар має вчасно замінювати вам дуги й періодично здійснювати профілактичний догляд.

Зробити свою посмішку привабливою, усунути дефекти зубного ряду без особливого дискомфорту можна у будь-якому віці.


Надрукувати   E-mail